Gedrag en verslaving

Gedrag en verslaving

Vraag 1

Is er een relatie tussen suiker en ADHD?

Antwoord

Er is geen bewijs dat er een relatie is tussen suiker en ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). ADHD is een combinatie van slechte concentratie, overbeweeglijkheid, rusteloosheid en impulsiviteit. De stoornis wordt in grote mate erfelijk bepaald, niet door suiker, conserveermiddelen of kleurstoffen.

Voor meer informatie: https://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/gedrag 

Vraag 2

Worden kinderen druk van suiker?

Antwoord

Er is geen bewijs dat kinderen druk worden van suiker.

Veel ouders denken dat suiker kinderen drukker maakt. De resultaten van verschillende wetenschappelijke studies, die allemaal onderzochten of het gedrag en prestaties van kinderen werd beïnvloed door het eten van suiker, zijn geanalyseerd. Wat blijkt? Deze wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat er geen enkel bewijs is dat suiker het gedrag of de prestaties van kinderen beïnvloedt.

Maar hoe komt het dan dat ouders denken dat hun kinderen druk worden van suiker? Dat is wellicht te wijten aan de overtuigingen en de verwachtingen van de ouders. Een uitgelaten stemming bij kinderen komt vaak voor tijdens verjaardagsfeestjes en vakanties. Tijdens deze leuke gebeurtenissen snoepen kinderen meestal ook meer dan normaal. Maar kinderen worden ook druk tijdens feestjes als ze geen snoep of suiker eten. Dat kinderen drukker worden bij deze gebeurtenissen wordt ten onrechte in verband gebracht met het eten van suiker. Suiker in snoepgoed of limonade maakt je kind niet druk.

Voor meer informatie: https://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/gedrag

Vraag 3

Is suiker verslavend?

Antwoord

Fysiologisch gezien bestaat suikerverslaving niet, maar houden van zoete producten wel.

De omschrijving van verslaving klopt niet bij suiker, om de volgende redenen:

  • Je hebt er niet steeds meer van nodig om een hetzelfde effect/gevoel op te wekken.
  • Je raakt niet afhankelijk van suiker. Een dagje zonder lukt je prima.
  • Je krijgt geen ontwenningsverschijnselen als je geen suiker eet.

Suiker heeft wél effect op het beloningsysteem in je hersenen. Als je suiker eet, geven je hersenen dopamine af. Deze stof wordt ook wel het 'gelukshormoon' genoemd omdat het je een goed gevoel geeft. Ook als je een warme douche neemt, mooie muziek luistert of sport maakt je lichaam deze stof aan. Bij verslavende stoffen geven onze hersenen abnormaal veel dopamine af en zijn er giftige effecten. Suiker heeft dit effect niet.

NeuroFAST, een samenwerkingsverband van 13 Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen (gefinancierd door de EU) concludeerde ook dat er van geen enkel specifiek voedingsmiddel, zoals vet, suiker en zout, aangetoond is dat het verslavend is.

Voor meer informatie: https://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/verslaving