Diabetes

Diabetes

Vraag 1

Wat zijn de belangrijkste risicofactoren voor diabetes mellitus type 2?

Antwoord

Je hebt meer risico om diabetes type 2 te krijgen als je:

  • te zwaar bent (vooral buikvet is een risicofactor);
  • weinig beweegt;
  • rookt;
  • van een bepaalde afkomst bent. Bij Hindoestanen, Turken en Marokkanen komt diabetes type 2 vaker voor;
  • een hoge bloeddruk hebt;
  • iemand in de familie hebt met diabetes type 2.

Maar je hebt ook meer risico naarmate je ouder wordt.

Als je diabetes type 2 hebt, zijn gezonde voeding en bewegen belangrijk. Vijf tot tien kilo afvallen, kan al een gunstig effect hebben op de glucosewaarden in je bloed en je gevoeligheid voor insuline. In sommige gevallen heb je echter toch medicijnen nodig om diabetes te behandelen.

Voor meer informatie: https://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/diabetes

Vraag 2

Mag je wel suiker eten als je diabetes hebt?

Antwoord

Als je diabetes hebt, hoef je suiker niet helemaal van je menu te schrappen.

Voor mensen die diabetes hebben (diabetici) gelden dezelfde voedingsrichtlijnen als die voor de algemene bevolking: de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Volgens deze richtlijnen zijn koolhydraten, waaronder suiker, toegestaan. Wees wel kritisch in het gebruik van suikerhoudende dranken. Deze dranken verzadigen minder ten opzichte van vaste voedingsmiddelen met suikers. Hierdoor krijg je snel te veel energie binnen.

Het is verstandig om de koolhydraten zo gelijkmatig mogelijk over de dag te verdelen zodat de stofwisseling zo min mogelijk wordt belast. Gebruik koolhydraten met mate om te voorkomen dat je bloedglucosespiegel (bloedsuiker) te snel stijgt. Ook wordt voeding aangeraden die rijk is aan groente, fruit, (volkoren)granen en peulvruchten.

Vroeger werd suikervrij geadviseerd maar dit advies geldt niet meer sinds de jaren '90. Desondanks leeft nog steeds de fabel dat mensen met diabetes 'suikervrij' moeten eten.

Voor meer informatie: https://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/diabetes

Vraag 3

Krijg je diabetes van veel suiker eten?

Antwoord

Nee, suiker eten is geen risicofactor voor het krijgen van diabetes.

De belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van diabetes type 2 is overgewicht (vooral rondom de buik). Je krijgt overgewicht wanneer je voor een langere periode meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Mensen met overgewicht doen er goed aan hun energie-inname te verminderen. Kleinere porties en minder calorie├źn is daarbij belangrijk. Dit houdt dus ook in minder calorie├źn uit suikers. Uit onderzoek van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat we in de afgelopen tien jaar minder suiker zijn gaan eten. Toch is het aantal mensen met overgewicht en diabetes niet afgenomen.

Het is dus een fabeltje dat mensen met diabetes geen suiker mogen gebruiken. Ze kunnen net als anderen genieten van suiker en suikerhoudende producten, als de basis maar wordt gevormd door een gezond voedingspatroon. Het is daarom niet nodig om suikervrije producten te kopen. Iemand met diabetes mag wel suiker, maar ook hierbij geldt: met mate.

Voor meer informatie: https://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/diabetes