Food consumption

Food consumption

Question 1

Hoeveel ‘verborgen suikers’ eten we?

Answer

Zogenaamde 'verborgen suikers' leveren gemiddeld minder dan 1 procent van de totale hoeveelheid calorieen, blijkt uit recent onderzoek in Nederland van Wageningen University. Van alle suikers die wij op een dag eten, krijgen wij ongeveer 4,1 gram van deze 'verborgen suikers' binnen. Dit is de hoeveelheid suikers in één slokje appelsap. 

Met de term ‘verborgen suikers’ bedoelen ngo’s, suikers die zijn toegevoegd in producten waarvan de consument het niet direct verwacht. De EU verplicht fabrikanten om alle toegevoegde suikers specifiek te vermelden op het etiket. Suikers zijn dus nooit verborgen in een product.

Fabrikanten gebruiken 'verborgen suikers' onder meer in soepen, sauzen, vleeswaren en hartige snacks. De suikers helpen bijvoorbeeld om de juiste, kleine hoeveelheid geur- of smaakstoffen tijdens het productieproces toe te voegen. Deze suikers hebben zo een technologische functie. Een bakker voegt bijvoorbeeld een beetje suiker toe om brooddeeg te laten rijzen. Dit brood bevat per 100 gram, 2 tot 3 gram suikers. Per boterham is dat 0,7 tot 0,9 gram suikers.

Vergelijk dat maar eens met ketchup. Deze saus bevat naar verhouding veel suikers (25 gram per 100 gram). Een derde van die suikers komt uit de tomaten zelf. De overige suikers zijn toegevoegd om de zure smaak te neutraliseren en de wateractiviteit te verlagen. Twee derde valt onder de term ‘verborgen suikers’. Eén eetlepel ketchup levert 6,2 gram suikers maar Nederlanders eten gemiddeld niet veel ketchup.

De Wageningse onderzoekers hebben vastgesteld dat ‘verborgen suikers’ gemiddeld minder dan 1 procent (0,7 procent) van de totale hoeveelheid calorieën leveren. Het overgrote deel (92 procent) van de inneming van toegevoegde suikers wordt geleverd door ‘zoete’ producten als frisdrank, cake en koek, sap, suiker en snoep. Dit zijn producten waarvan de onderzoekers aannemen dat de consument de aanwezigheid van suikers hierin verwacht.

Lees meer over dit onderzoek op de website van het Kenniscentrum suiker & voeding

Question 2

How much added sugar do we eat every year in the Netherlands?

Answer

The average annual intake of added sugars in the Netherlands is 26 kg per person. This is equal to 71 grams of sugar per day and accounts for 12% of our total energy intake. The proportion of added sugar in the form of saccharose (sugar) is not known. 

Men (19 to 69-year-olds) have a higher intake (53-74 grams per day) than women (42-57 grams per day). Boys aged between 14 and 18 have the highest intake of added sugars: 100 grams per day. Girls aged between 9 and 13 have the highest intake among women: 90 grams a day. Measured both in grams and by proportion of energy intake, children (7 to 18-year-olds) consume more added sugars than adults (19 to 69-year-olds). All added sugars are mono- or disaccharides that are added during the production and preparation of foodstuffs. The mono- and disaccharides that occur naturally in unprocessed products (fruit, vegetables, legumes, potatoes, fish, meat, poultry and eggs) and in juices, fruit concentrates and bread are not defined as added sugars, neither is lactose in dairy products.

Question 3

How much sugar do we eat every year in the Netherlands?

Answer

The average sugar consumption in the Netherlands is 65 grams per person per day, equal to 24 kg a year.

The average sugar consumption includes both added sugar and sugar that naturally occurs in, for example, fruit and vegetables. Men (aged 19-69) consume more sugar than women (52-67 grams per day versus 45-55 grams per day). Boys aged between 9 and 13 eat the most sugar - 85 grams per day. Girls of the same age eat 82 grams per day. Women aged 50-69 eat the least sugar, with 45 grams of sugar per day.

Question 4

Has sugar consumption increased over the last years?

Answer

No, the amount of sugars we eat has not increased since 1987.

Mono- and disaccharides (i.e. all simple sugars together) account for 21% of our daily energy intake. This includes both added sugars and naturally occurring sugars. On average, the intake of saccharose (sugar) is 65 grams per day (24 kg per year). This includes the saccharose that is naturally occurring (in fruit and vegetables) and is added to our food and drinks (granulated sugar). On average, saccharose accounts for 11% of our daily energy intake. The main sources of mono- and disaccharides for children and adult men are soft drinks and dairy products. The main sources for women are dairy products and fruit.


Main sources of daily intake of mono- and disaccharides:

 

infographic-2c-en